Ben jij er ook zo één? Zo eentje die als hij ergens aan begint meteen de beste wil zijn. Die na een week gezonder eten meteen  vijf kilo kwijt wil zijn. Die bij ‘werken vanuit je DNA’ meteen denkt dat ‘ie zijn baan moet opzeggen. Kleine stapjes, wat zijn dat?

Mensen houden van grote gebaren. Het is alles of niets. Op zich niet zo vreemd, want het is nou eenmaal niet zo spectaculair om te vertellen dat je deze week maar liefst 500 gram bent afgevallen. Aan de andere kant kunnen die grote gebaren ook enorme obstakels vormen. Want je kunt meestal niet zomaar je baan opzeggen en wachten tot er iets anders voorbij komt. En dus blijf je zitten waar je zit en doe je niets.

Olievlek

Gelukkig is er ook een tussenweg. De weg van de kleine stapjes. Misschien geen spectaculair proces, maar wel een spectaculair resultaat. Laatst sprak ik een communicatieadviseur van een brancheorganisatie in de zorg. Daar staan ze voor de grote taak om een verandering aan te brengen in de manier van werken van mensen. Hoe doe je dat als er meer dan 400.000 mensen bereikt moeten worden? Het antwoord was heel simpel: in kleine stapjes. “We beginnen met een kleine groep mensen en hopen op het ‘olievlekeffect’, zodat de nieuwe manier van werken zich zo gaat verspreiden.”

Bewustwording

Zo is het ook met werken vanuit je DNA. Als je je realiseert dat jij op dit moment onvoldoende vanuit je DNA werkt, dan kun je dat met kleine stapjes tegelijk aanpakken. Hetzelfde geldt als er binnen je organisatie te weinig vanuit het bedrijfs-DNA gewerkt wordt. Stel niet meteen een plan van aanpak op ‘zo gaan we het doen’. Dat werkt alleen maar averechts. Begin klein, met bewustwording. Wat is mijn/ons DNA eigenlijk? Zit klantvriendelijkheid in ons DNA, dan helpt het al om te beginnen om met een lach de telefoon op te nemen. Ben je iemand die graag dingen wil verbeteren, maar zit je niet op de juiste plek? Misschien kun je lid worden van de OR en kun je op die manier je ei kwijt. Wie weet wat er na die eerste stap allemaal komt…

Ook ik

Ruim een maand geleden speelde ik het DNA-spel met een groepje ondernemers. Een leuke avond, maar er vonden geen grote omwentelingen plaats. Ook toen ik de week erop iedereen een verslagje stuurde met zijn eigen aandachtspunten, gebeurde er niets. Toch best jammer, want ook ik hoop soms op een eye opener die iemands leven verandert, terwijl ik daar getuige van ben… Na een maand stuurde ik nog een kort mailtje naar de deelnemers over hoe het nu ging, met weinig hoop iets terug te horen. Tot mijn verbazing kreeg ik echter van twee deelnemers een uitgebreide e-mail terug waarin ze beschreven welke stappen ze de afgelopen maand hadden gemaakt en wat er in gang was gezet. Wauw! Soms gaan dingen niet zo snel als je wilt. Maar als je het geduld hebt om kleine stappen te maken, eindig je met een groots resultaat.

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!