Als je luistert naar je innerlijke stem, naar welke stem luister je dan? Of ben je eerder iemand die z’n gevoel volgt? Maar welk gevoel volg je dan? Ik heb meer dan één innerlijke stem. De stemmen zijn van verschillende personages die allemaal bij mij horen. Ze praten wanneer ze daar zin in hebben, wanneer ze getriggerd worden (vaak!), ze praten door en langs elkaar heen. Ze vragen allemaal mijn aandacht.

Het kleine meisje, degene die de lat hoog legt, degene die van spelen houdt, de criticus, de serieuze, de professional, de leergierige… Het is een hele rij. Hoe zit dat bij jou?

Verkeerde plek

Al die stemmen, al die subpersonen zoals ze ook wel genoemd worden, hebben hun eigen gevoelens en gevoeligheden, maar dat is iets anders dan het volgen van je gevoel. Het luisteren naar deze stemm(ing)en en gevoeligheden kan je zomaar ergens brengen waar je níet wilt zijn. Dat komt doordat geen van hen dé innerlijke stem is. 

Lege midden

Wat ik bedoel met innerlijke stem, is een stem of gevoel die komt vanuit een plek waar het stil is. Waar geen oordeel is, maar liefde. Een plek waar je je bewust bent van jezelf met al je subpersonen. Op die plek kun je zien wat zich afspeelt, wat er ís, zonder dat je meegesleurd wordt in verhalen of emoties. Je laat je niet meeslepen doordat één van je subpersonen getriggerd is. Dit centrum van stilte en zuiver zelfbewustzijn heeft verschillende  namen; je hart, het lege midden, het Zelf en de getuige zijn er een paar. Het is het oog van de storm waar het rustig is. Op die plek sta je in verbinding met je intuïtie, het weten vanuit je onbewuste en goddelijke inspiratie. Daarom weet deze stem zo goed wat het beste voor jou is.

Stilte nodig

Om die innerlijke stem te verstaan, is het belangrijk dat je door de andere stemmen (en gevoelens) heen leert luisteren. Je innerlijke stem is een stuk minder luid dan al die andere stemmen, dus je hebt stilte in jezelf nodig om hem te kunnen verstaan. Hoe meer je echt gaat luisteren naar al die stemmen en gevoelens in je, hoe beter je ze van elkaar leert onderscheiden. Zo leer je hoe de stem van je hart klinkt en wordt het makkelijker daar naar te luisteren. Al luisterend naar die stem ga je de weg die bij jou past.

 

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!