Goed naar je lichaam (leren) luisteren is voor iedereen belangrijk. Stress, klachten en kwaaltjes geven waardevolle informatie over je situatie. Die signalen negeren levert weinig goeds op.

Vandaag sprak ik iemand die in de ziektewet was terecht gekomen door jarenlang signalen te negeren. Ze kwam met chronische rugpijn thuis te zitten en realiseerde zich toen pas wat haar lichaam haar duidelijk maakte: ze deed geen werk dat bij haar paste en werd er niet gelukkig van.

Preventie

Vaak drukt je lichaam uit wat je zelf niet in woorden kunt zeggen. Stress kan ervoor zorgen dat je lijf helemaal vast komt te zitten en dat je allerlei klachten krijgt. Dat weten de meeste mensen wel. Maar wat doe je vervolgens met dat signaal? Als je je gelukkig voelt in je werk en dingen doet die je belangrijk vindt, loop je veel minder kans op dit soort klachten. Wat dat betreft is werken vanuit je DNA een krachtig preventiemiddel.

Normaal – of toch niet?

Ook als je doet waar je hart ligt, blijft het echter belangrijk om naar je lichaam te luisteren en niet te snel genoegen te nemen met ‘ach ja, dat heb ik nou eenmaal’. Zo had ik zelf regelmatig te kampen met wat lichte kwaaltjes. Hooikoorts, eczeem, darmproblemen en vermoeidheid. Ik prees mezelf gelukkig dat ik als zelfstandige de vrijheid had om ’s middags naar bed te gaan als mijn energiepeil weer zo laag was dat er niets uit mijn handen kwam. Al die kwaaltjes hoorden gewoon bij mij, dacht ik.

Waarschuwing negeren

Zo’n zes weken geleden nam ik het besluit nam er toch nog eens door iemand naar te laten kijken, aangezien een aantal klachten opeens verergerde. Ik ging naar een mesoloog die erachter kwam dat ik maar beter geen zuivel, granen en suiker meer kon eten, aangezien mijn lichaam daar niet goed tegen kan. Mijn lichaam was me dus al jaren aan het waarschuwen dat ik iets deed dat niet goed voor me was, maar ik begreep de waarschuwingssignalen niet en ging stug door. Daardoor kon ik niet optimaal functioneren.

Zorg goed voor jezelf

Luisteren naar je lichaam is dus geen gek idee. Enerzijds kun je door te luisteren naar je lichaam het optimaal inzetten als gereedschap. Zorg dus voor voldoende slaap, eten dat goed voor je is, een juiste werkhouding en een prettig werkritme. Anderzijds geven (vage) klachten reden om stil te staan bij je huidige situatie. Doe (of eet) je dingen die niet bij je passen? Doe je werk waar je blij van wordt? Voel je je thuis in het bedrijf waar je werkt? Goed voor jezelf zorgen begint met luisteren naar je lijf.

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!