Ik houd enorm van anime, die Japanse tekenfilms waarin kleine jongetjes en meisjes altijd winnen van enorme spierbonken. De personages gebruiken de meest waanzinnige gevechtstechnieken en iedereen beschikt over superkrachten. Volkomen onrealistisch dus. Helaas ben ik in het normale leven veel te realistisch en dat kan soms best belemmerend werken bij het waarmaken van dromen. Gelukkig heeft Walt Disney daar een oplossing voor gevonden: de Disney-strategie.

 

 

Wilde ideeën, grootse vergezichten, prachtige toekomstidealen… ik leg ze op de pijnbank van de realiteit en er blijft weinig meer van over dan een zielig hoopje mooie woorden. Maar ja, zo blijf je altijd steken in je eigen realiteit en zijn er geen kansen om ooit jezelf te ontstijgen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn. Gelukkig is er voor mensen zoals ik een oplossing: droom jezelf naar succes! Dat dromen doe je in drie stappen en het leuke is dat je je realistische zelf gewoon kunt gebruiken. Alleen niet de hele tijd. Deze methode heet de Disney-strategie (want verzonnen door Walt Disney). Maak je droom waar met de Disney-strategie.

 

 

Begin met dromen

 

 

Stap 1 is beginnen met dromen. En met dromen bedoel ik écht dromen. Groots, meeslepend, onrealistisch, idealistisch, onuitvoerbaar en vooral wat jij leuk vind. Wat jij diep je in hart heel graag wilt. Doe je ogen dicht en beschrijf hardop wat je wilt, wat je voor je ziet, hoe jouw ideale plaatje er over 1, 5 en 10 jaar uitziet. Het gevaar is dat de realist meteen om de hoek komt kijken en je jezelf in de rede valt ‘o ja, maar dat kan natuurlijk niet’ en ‘ik weet natuurlijk dat dit niet haalbaar is’. Erger is nog dat je realist al voordat je je droom uitspreekt censuur heeft toegepast en je met magere, zeer uitvoerbare ‘dromen’ op de proppen komt. Wees streng en stuur hem terug zijn hok in. De realist mag straks zijn zegje doen.

 

 

Realistische kijk

 

 

Als je op en top hardop gedroomd heb en je echt niets meer kunt verzinnen, dán is het tijd voor de realist. Stap 2 houdt in dat de realist er vanuit gaat dat de dromen realiseerbaar zijn. Dat is een belangrijk punt! De realist gaat alleen kijken hoe je deze droom kunt realiseren. Wat is er voor nodig, welke stappen moeten er gezet worden en wat is een realistische planning. De realist doet dus waar hij goed in is.

 

 

Positieve criticus

 

 

Bij de laatste stap komt de criticus om de hoek kijken. Een positieve criticus wel te verstaan, want aan iemand die de boel even komt affikken, hebben we helemaal niets. De criticus kijkt naar wat er nog ontbreekt. Naar wat het je oplevert en welke onderdelen nog verder uitgewerkt moeten worden. Door heen en weer te bewegen tussen de verschillende rollen, kom je met een prachtig plan waar jij blij van wordt, dat realistisch en uitvoerbaar is en waar alle schoonheidsfoutjes uitgehaald zijn. Als je de rollen tenminste strikt gescheiden houdt. Zo maak je je droom waar met de Disney-strategie. Succes!

 

 

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!