Gisteren ging ik met een vriendin naar de film Selma. De film gaat over Martin Luther King en de drie vreedzame protestmarsen die de Afro-Amerikaanse bevolking onderneemt vanuit de plaats Selma naar Montgomery om te ijveren voor stemrecht en tegen racisme. Ik vond het een indrukwekkende film, maar een paar dingen zijn me in het bijzonder bijgebleven. Die wil ik graag met je delen.

Ik heb al eerder geschreven over de reis van de held: het proces van ontdekkingen, obstakels, tegenslag en overwinningen dat uiteindelijk leidt naar je einddoel, het elixer. Deelnemen aan de mars was gevaarlijk; de kans was groot om in elkaar geslagen te worden of zelfs gedood. Toch gingen honderden mensen de straat op. Ze lieten zich niet tegenhouden door de draken op hun weg, maar werden gedreven door een zeer sterk verlangen naar een andere wereld. Het verlangen naar het elixer was sterker dan de angst. Wat een power!

Vertwijfeling

Ondanks het geloof in wat ze doen, slaat soms de twijfel toe. Na de eerste mars belandt Martin Luther King in een cel en daar krijg je een inkijkje in zijn worsteling. “Waar doe ik dit eigenlijk allemaal voor? Heeft het wel zin wat we doen? Wat als we straks stemrecht hebben, maar niet kunnen lezen en schrijven, omdat er geen scholen zijn? Wat hebben we dan bereikt?” Ook op andere momenten in de film zie je dat het geloof in de goede afloop niet altijd rotsvast is. De vertwijfeling: doe ik er wel goed aan, doe ik wel het juiste?

Helpende hand

Wat maakt dat hij ondanks die twijfel, ondanks alle tegenslagen, de bedreigingen, de doden die vallen, de president die niet meewerkt tóch doorgaat? Dat hij het bijltje er niet bij neer gooit? Er is altijd een helpende hand in de buurt die het juiste weet te zeggen, zodat het vuur weer aangewakkerd wordt. Dat is niet alleen wat Martin Luther King nodig had, maar wat we allemaal nodig hebben.

De juiste mensen

Misschien heb je een bepaald doel voor ogen, streef je een ideaal na, maar zit je er even doorheen. Dan heb je iemand nodig die het verlangen naar het elixer weer aanwakkert en je helpt om door te gaan, ondanks de tegenslagen die nog gaan komen. Omring je met dat soort mensen, dan is de overwinning al een feit.

Kan ik je ergens mee helpen? Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!