Onlangs zag ik de film Waffle Street. De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over James die ontslagen wordt uit zijn hoge functie bij een hedgefund. Hoewel hij zichzelf suste met ‘het is legaal, dus dan is het niet onethisch’, besluit hij dat hij nu eerlijk werk wil doen. Zo komt hij uiteindelijk terecht bij Papa’s Chicken & Waffles, een eettentje dat 24 uur per dag open is. Zou dat wel vervulling brengen?

Het is hard werken voor iemand die niet gewend is aan dit werk, maar als hij hoort dat de eigenaar de vestiging wil verkopen, besluit hij dat hij deze wil kopen. Er is één maar: voordat hij daarvoor in aanmerking komt, moet hij 1000 uur gewerkt hebben in een Papa’s Chicken & Waffles. Thuis levert het hele idee niet meteen enthousiaste reacties op van zijn vrouw, die net zwanger is van hun eerste kind. Toch besluiten ze ervoor te gaan. Het grote huis wordt te koop gezet en ze vertrekken naar een kleiner onderkomen, terwijl James dubbele diensten draait om zo snel mogelijk aan zijn 1000 uur te komen. Als blijkt dat de eigenaar de zaak aan iemand anders verkocht heeft, stort zijn wereld in. Dan komen zijn vader en opa te hulp die hem het benodigde bedrag willen lenen om zelf een Papa’s Chicken & Waffles te beginnen.

Eerlijk bekennen

Eind goed, al goed, zo lijkt het. Je ziet het hem doen: hij heeft het doorzettingsvermogen, is slim genoeg, heeft het kapitaal, de ervaring, de drive. Wat heb je nog meer nodig zou je zeggen? Als James Papa’s Chicken & Waffles-kok Edward vraagt om bij hem te komen werken, vraagt deze James of dit echt zijn passie is, of hier zijn hart ligt. Brengt dit vervulling? Eerst praat James er wat omheen. Dan zegt Edward dat hij z’n werk nog zou doen als hij er niet voor betaald kreeg, hoe zit dat met James? Dan moet James eerlijk bekennen dat een Papa’s Chicken & Waffles niet zijn ultieme droom is.

Net niet

Heel hard werken, doorzettingsvermogen, kansen zien en grijpen; het zijn allemaal geweldige eigenschappen. En belangrijk in je werk of je eigen bedrijf. Maar als je jezelf nooit de vraag stelt of hier écht je hart ligt, kan het zomaar voorkomen dat je heel succesvol wordt, zonder dat dat echt voor vervulling zorgt. Er blijft dan een gevoel van rusteloosheid, leegte, ontevredenheid. Alsof je er net naast zit.

Weer terug

Uiteindelijk besluit James om terug te gaan naar waar hij vandaan kwam: de financiële wereld. Maar dan wel op zijn eigen manier. Hij geeft financieel advies aan de mensen die het ’t hardste nodig hebben; de mensen die hij tegenkwam bij Papa’s Chicken & Waffles. Daar ligt zijn hart. Waar ligt dat van jou?

 

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!