Kijk op een willekeurige maandagavond naar binnen bij zwembad de Amarena in Amersfoort en het ziet er stil uit. Het water zo glad als een spiegel, niemand te zien op de startblokken, geen baantje dat getrokken wordt. Geen mens te zien. Onbewust denk je misschien: zonde dat die lichten branden. 

Soms ziet je leven er van de buitenkant ook zo uit. Het lijkt alsof je alles perfect voor elkaar hebt, of alles meezit. Je leven ziet eruit als een volmaakte Insta-post. Maar schijn bedriegt.

Druk zeg

Zou je in het zwembad onder water kijken, dan zie je dat het daar een drukte van belang is. Groepjes duikers bewegen zich onder het wateroppervlak. Freedivers zitten als een Boeddha op de bodem en instructeurs houden nauwlettend hun eigen groepje in de gaten. In ons eigen leven kan zich ook van alles roeren onder de oppervlakte.

Niets te klagen

Je voelt je misschien naar zonder een aanwijsbare reden. Er knaagt iets, misschien ervaar je een vaag gevoel van teleurstelling, onrust of ontevredenheid. Je snapt niet hoe dat kan, want als je naar je leven kijkt, heb je niets te klagen. Huis, werk, gezin, vrienden, familie, vrije tijd… je hebt het prima voor elkaar. Om te snappen wat er aan de hand is, moet je echter niet naar de buitenkant kijken. Wat zich beweegt, bevindt zich ‘onder water’, in het onbewuste. 

Licht nodig

Onbewust kan er van alles spelen. Van kwaliteiten die bewust gemaakt willen worden tot oude pijn en emoties die getriggerd zijn door een situatie in het nu. Oude wonden die nog geheeld moeten worden. Een verlangen dat geleefd wil worden. Het onbewuste is de aarde waar alles uit voortkomt. De plek waar zaadjes ontkiemen van dingen die in jouw leven opbloeien. In het zwembad zijn de lichten aan, zodat de duikers onder water licht hebben. Zo is het ook met wat er in je onbewuste huist: het wacht op het licht van je bewustzijn.

Signaal

Het onbewuste wil bewust gemaakt worden, zodat je het kunt integreren in je leven. Het bewustzijn is het topje van de ijsberg, het onbewuste de ijsberg. Bewustzijnsontwikkeling verruimt je persoonlijkheid, geeft je een groter speelveld. Het maakt je een completer mens, je hebt de beschikking over meer ’tools’, ontplooit jezelf en je ontdekt steeds weer nieuwe kanten van jezelf. Dat wat knaagt, je een gevoel van onrust, teleurstelling of ontevredenheid bezorgt, is een signaal. Een signaal dat laat zien dat er iets uit het onbewuste je aandacht wil. Het wil boven water komen. Aan jou de keus of je er gehoor aan geeft.

 

Wat is onbewust en wil nu jóuw aandacht? Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je dit wilt onderzoeken. Tot snel!