Volgens Carl Jung zou het in het leven van een mens om zelfverwezenlijking moeten gaan. Hij noemt dat individuatie, heelwording. Het gaat om het integreren van je eigen tegenstellingen: bewust en onbewust, goed en kwaad, licht en donker, binnen en buiten. De puzzel van je leven.

Het is alsof je bij je geboorte alle puzzelstukjes mee hebt gekregen, maar ze liggen door elkaar heen in de doos. Aan jou de taak om de puzzel te gaan leggen, zodat er langzaam maar zeker een prachtig beeld ontstaat. Iedereen heeft zijn eigen puzzelstukjes gekregen: kwaliteiten, talenten en ook dingen waar je minder goed in bent.

Lekker puzzelen

Al puzzelende ontdek je dingen over jezelf. Soms ook dingen waar je helemaal niet trots op bent, maar die horen er ook bij. Hoe meer je de tegenstellingen in jezelf ontdekt, omarmt en integreert, hoe verder je je ontwikkelt als persoon. Je puzzel vordert! Of zoals je het ook zou kunnen zeggen: je zet steeds een nieuwe stap op weg naar je einddoel.

Gezelschap voor onderweg

Gelukkig is het niet zo dat je altijd helemaal in je eentje aan het puzzelen bent. Je hoeft de reis naar je einddoel niet alleen te maken. Onderweg loopt er soms iemand met je mee. Iemand die je wijst op dingen langs de kant van de weg, die je waarschuwt voor ravijnen en je ondersteunt als je het even niet meer ziet zitten. Dat kan iedereen zijn: een leraar, vriendin, een coach of een collega.

Wit konijn

Om je einddoel te halen, je puzzel af te maken, is het belangrijk dat je door blijft gaan. Met stilzitten kom je niet verder. Jezelf ontwikkelen betekent dat je steeds weer nieuwe dingen doet. Als je steeds hetzelfde doet, leer je tenslotte niets meer. Dus is het nodig dat je af en toe een afslag neemt en een andere kant opgaat. Vaak is dat het moment dat er een wit konijn verschijnt. Het witte konijn wijst je de weg naar de plek waar puzzelstukjes liggen te wachten om in de puzzel gelegd te worden. Het witte konijn laat zien waar kansen liggen. Het witte konijn ís een kans. Een kans om jezelf verder te ontwikkelen. 

Niet in de gaten

Misschien heb je niet altijd in de gaten als er links of rechts een wit konijn op je staat te wachten. Gelukkig zijn er dan nog die medereizigers, die het konijn misschien wél zien en je erop wijzen. Een nieuwe koers voor je bedrijf bijvoorbeeld, een investering, iemand uit je netwerk die je voorstelt aan… Of een bezinningsmoment: ben ik nog wel goed bezig? Waarom ben ik ooit begonnen met dit werk of deze onderneming en hoe zie ik dat nu nog terug?

Waarom zou je

Een nieuwe afslag, een nieuwe ervaring brengt je een stap verder bij je zelfverwezenlijking. Maar waarom zou je dat eigenlijk willen? Waarom niet lekker blijven zitten waar je zit? Heel simpel: hoe meer je wordt zoals je puzzel bedoeld is, hoe gelukkiger, bevredigender, rijker en intenser je leven is. Aan de puzzel dus maar.

 

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!