‘Lief zijn is voor watjes, dus ik ben niet lief.’ ‘Als ik vrolijk ben, vinden ze me te druk.’ ‘Voelen is voor softies. Alleen logisch nadenken helpt je verder.’ Zomaar wat overtuigingen, ervaringen en boodschappen die je in je kindertijd opgedaan kunt hebben. En dus heb je (in dit geval) voelen, lief of vrolijk zijn ver weggestopt. Via schaduwwerk vind je deze schatten weer.

Iedereen heeft dingen weggestopt. Vaak denken we daarbij aan nare dingen, ‘slechte’ eigenschappen of zaken waar je je voor schaamt. Het feit dat alles wat je bewust of onbewust hebt weggestopt (als kind) je schaduw wordt genoemd, helpt ook niet echt mee. Donker, duister, brrrr…. ver uit de buurt blijven!

Kwaliteit

Het mooie is echter dat er in je schaduw juist een heleboel schatten te vinden zijn. Wat je vroeger als slecht bestempelde, zoals lief zijn (want dat maakte kwetsbaar), vrolijk zijn (want dan werden ze boos) of voelen (want daar waren ze bij jou thuis niet zo van), blijkt eigenlijk helemaal niet zo slecht te zijn, maar juist een dijk van een kwaliteit!

Antwoorden

Je schaduw is dus misschien niet zo eng als je dacht dat hij was. Sterker nog, in je schaduw zouden weleens de antwoorden kunnen liggen op je vragen van nu. Want je wilt helemaal niet zo hard reageren, maar hoe doe je dat anders? En je bent stiekem jaloers op die jonge collega die altijd zo’n zonnig humeur heeft. Is dat ook voor jou weggelegd? Je loopt steeds vaker tegen de grenzen van je logica aan, maar wat is daarachter? Al die antwoorden liggen in de schaduw. Je hebt schaduwwerk te doen.

Innerlijke reis

Om jezelf meer in balans te voelen, meer heel, is het belangrijk om een innerlijke reis te ondernemen. Van het licht naar het donker. Van het bewustzijn naar het onbewuste. Want daar, in de schaduw, liggen delen van jou die je nodig hebt om jezelf compleet te maken. Het is aan jou om die verloren, vergeten of nooit gekende delen op te zoeken. Iemand anders kan het niet voor je doen. Dat proces heet bewustzijnsontwikkeling. Het vergroot je zelfkennis, want je ontdekt: hé, die kwaliteiten heb ik ook! Je herontdekt je liefheid, vrolijkheid en sensitiviteit die je moest wegstoppen om beter te passen in de omgeving waar je opgroeide.

Eindeloos

Zo’n innerlijke reis, schaduwwerk, kun je op talloze manieren ondernemen. Door in therapie te gaan, gesprekken met een coach te voeren, door te mediteren of intuïtief te schrijven. Door met (tarot)kaarten te werken of een opstelling te doen. Via lichaamswerk of een plantmedicijnceremonie. Ook ademwerk, zelfhulpboeken en het werken met je dromen zijn manieren van bewustzijnsontwikkeling. De mogelijkheden zijn eindeloos. Fijne reis!

 

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!