Het is grijs buiten, het miezert en in de lucht zie je het maandaggevoel bijna hangen. Je zit achter je computer en kijkt naar de woorden die dansen op je scherm. Straks een afspraak met klant X, maar echt veel zin heb je er niet in. Het lijkt wel alsof je steeds met hetzelfde bezig bent, alsof het niet uitmaakt wat je wel of niet doet. Sisyphus-arbeid. Zucht…

En dan is het nog maar maandag. De hele week ligt nog voor je. Het enige lichtpuntje is vrijdagmiddag. Dan is het weer weekend. Het lijkt allemaal zo zinloos. Wat als je gewoon zou stoppen met je werk. Wie zou er dan wat missen? Diepe zucht…

Het verhaal van Sisyphus

Je moet opeens denken aan de man die de goden te slim af dacht te zijn. Sisyphus. Hij stichtte de stad Korinthe en heerste daar als koning. Zijn successen maakten hem echter overmoedig en hij dacht de goden te slim af te zijn. Meerdere keren lukte dat hem daadwerkelijk, totdat zijn geluk op was. Zeus strafte Sisyphus door hem een enorm rotsblok een helling op te laten duwen. Bijna bovenaan gekomen, ontsnapte het rotsblok aan zijn handen en rolde het weer helemaal terug naar beneden. Sisyphus moest weer van onder af aan beginnen. Hij zwoegde omhoog. Totdat het blok bijna de top bereikt had en weer naar beneden rolde. Weer moest Sisyphus van voren af aan beginnen. En dat gaat zo door tot in lengte van dagen.

Eindeloos vergaderen

Ja, zo voel je je. Je voelt je een Sisyphus die zich uitslooft, maar nooit voldoening smaakt. Je werkt hard, maar hebt niet het idee dat je iets bijdraagt aan de maatschappij of de mensen om je heen, je klanten. Is het wel mogelijk om hieraan te ontsnappen? Aan dat eindeloze vergaderen, de zoveelste verandering en weer een klant die met hetzelfde probleem komt dat toch nooit opgelost wordt.

Stel jezelf een vraag

Ja, er is iets aan te doen. Ja, de ziel kan weer in je werk terugkeren, je kunt weer enthousiast zijn als je maandagochtend naar je werk gaat. De vraag die je jezelf moet stellen is: wat wil ik bijdragen, wat geeft mij voldoening en hoe kan ik daar een begin mee maken?

Kleine stapjes

Zeg niet te snel dat het niet kan. Denk niet dat je meteen compleet ander werk moet gaan doen of dat je leven op de schop moet. Begin met kleine stapjes. Wat kun je nu al doen dat je meer voldoening schenkt? Kijk naar de mogelijkheden en durf daarbij kritisch te zijn op ‘wat hoort’. Verbeter je werk, begin bij jezelf.

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!