Afgelopen week was ik op een dag voor deurwaarders. Bij de borrel raakte ik in gesprek met drie deurwaarders die al decennia in het vak zaten. Het duurde niet lang of ik werd vergast op geweldige verhalen uit de praktijk. Die verhalen lieten zien uit welk hout ze gesneden zijn.

Van angstige tot hilarische momenten, gebeurtenissen die lieten zien met welke dilemma’s ze te maken kregen en wat ik vooral heb onthouden is de passie voor hun vak en de mensen met wie ze te maken krijgen.

Wereld vol passie

Als iedereen op zo’n manier over z’n werk zou vertellen, dan zou de wereld er absoluut een stukje beter uitzien. Want mensen die met passie over hun werk vertellen, doen iets waar ze blij van worden en waar ze goed in zijn. Mensen die vanuit hun hart werken, ervaren meer voldoening en meer werkplezier en zijn van toegevoegde waarde.

De juiste medewerkers

Het is dat ik zelf zulk leuk werk heb, anders wist ik het wel: deurwaarder worden! De verhalen werkten aanstekelijk en maken dat je denkt ‘hé, zou dat iets voor mij zijn?’ Stel je voor dat je zulke verhalen in een wervingscampagne voor nieuw personeel gebruikt of bij het introductieprogramma voor nieuwe medewerkers… Een geweldige manier om het DNA van je organisatie over te brengen en perfect dus om de juiste mensen binnen te halen.

Uit hetzelfde hout

Vaak wordt er vooral gekeken naar het cv: heeft deze persoon de juiste vaardigheden en beschikt hij of zij over relevante kennis? Vaardigheden en kennis kun je echter aanleren. Het juiste DNA daarentegen, dat heb je of dat heb je niet. De kanttekening hierbij is dat je dan wel moet weten wat het juiste DNA is. Je moet weten hoe het bedrijfs-DNA eruit ziet. Pas dan kun je mensen binnenhalen die uit hetzelfde hout gesneden zijn en dus perfect passen in het plaatje.

DNA van samenwerkingspartners

Datzelfde geldt als je een ondernemer zonder personeel bent. Hoe selecteer je je samenwerkingspartners bijvoorbeeld? Is dat iemand met wie je toevallig in gesprek raakt op een netwerkborrel, die over de juiste papieren beschikt of kijk je ook kritisch of jullie over hetzelfde DNA beschikken? Wil je weten wat voor vlees je in de kuip hebt? Luister dan naar iemands verhalen, die vertellen je alles over z’n DNA. 

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!