In de kerstvakantie zag ik de tekenfilm Vaiana. Vaiana woont op een eiland en is door de zee uitgekozen om een opdracht te vervullen en zo haar eiland te redden. Er waren veel elementen die ik mooi vond in deze film en over een daarvan wil ik graag meer zeggen: verlangen.

Vaiana is een meisje van nog geen 10 jaar, ze kan niet zeilen en is nog nooit van het eiland af geweest. Ze wordt echter al van jongs af aan onweerstaanbaar door de zee aangetrokken. Ze wil dolgraag de zee op, leren zeilen, maar dat is ten strengste verboden. Ondanks dit verbod en haar twijfel besluit Vaiana als het moment daar is tóch te gaan. Ze is vol vertrouwen, omdat ze weet dat de zee haar heeft uitgekozen.

Alles in huis

Vaiana gaat; ondanks dat iedereen tegen is, ze niet de benodigde kennis in huis heeft en ook niet direct de meest logische persoon is om dit te doen. Aan de andere kant heeft ze echter alles in huis: het verlangen de zee op te gaan en een rotsvast vertrouwen in die zee.

Zoek je verlangen

De zee is een symbool van het onbewuste. Het onbewuste geeft ons ook boodschappen, het vertelt ons ook om op reis te gaan. Luister maar… Misschien hoef je niet ver weg, maar is het allereerst een reis ín jezelf. Ontdekken wie je nu eigenlijk bent, wat je belangrijk vindt en wat je wilt. Het lijkt zo simpel en toch is het vaak zo moeilijk. Soms weet je niet eens meer wat je wilt, omdat je tot over je oren in de verantwoordelijkheden en verplichtingen zit. Dan word je uitgenodigd op zoek te gaan naar je verlangen.

Sterk kompas

Je verlangen is een ongelooflijk sterk kompas. Een richtingaanwijzer. Je verlangen vertelt wat jouw leven zin en vervulling geeft. Wat jouw leven waardevol maakt. Dus denk niet te licht over je verlangen en maak het niet klein of onbelangrijk. Het wijst je de weg naar een leven dat bij jou past. Daar mag je op vertrouwen. Ook als je niet precies weet hoe de weg eruit ziet en je niet verder kunt zien dan je volgende stap.

Uitnodiging

Je ratio snapt hier weinig van. Het zal alle mogelijke bezwaren opsommen en je omgeving zal ongetwijfeld ook een duit in het zakje doen. Toch blijft de uitnodiging staan. Luister je? Ga dan op reis en ontdek welk doorkijkje jouw verlangen geeft naar je bestemming.

 

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je wilt ontdekken hoe je jouw verlangen kunt vinden of volgen. Tot snel!