Onlangs kreeg ik een verzoek van mijn neefje: of ik een doosje lego voor hem wilde kopen in de stad. Het moest iets zijn van Starwars, Ninjago of politie.

Zo gezegd, zo gedaan. Ik ging op zoek. Uiteindelijk bleef de keus tussen twee Starwars-doosjes over. Wat zou hij het leukst vinden? Wat als hij een van de twee al had? Wat als hij teleurgesteld zou zijn in wat ik koos?

Toen ik het gekozen doosje overhandigde, was hij helemaal blij. ‘Dit is de beste! De leukste van de wereld! Deze wilde ik altijd al, dit is de beste die je had kunnen kiezen.’

Dat! En niets anders
Later bedacht ik wat een geweldig voorbeeld hij is van ‘willen wat je krijgt’. Als volwassenen zijn we geneigd het andersom te doen. We willen iets en dat willen we krijgen. Dat, en niets anders. Zo hebben we het uitgestippeld, zo hebben we het bedacht, dus zo moet het gaan.

Gevecht
Helaas geeft het leven ons vaak ook hele andere dingen. Dat brengt boosheid, verdriet, teleurstelling en frustratie met zich mee. We proberen in gevecht te gaan met de werkelijkheid en proberen deze naar onze hand te zetten. We raken misschien teleurgesteld in het leven.

Maar wat als we soms wat meer loslaten wat we willen en wat meer willen wat we krijgen? Je laten verrassen door het leven en erop vertrouwen dat het goed is.

Radicaal
Zoiets is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Het kan vragen om een radicale verandering in je denken. Het besef dat we niet alles op wilskracht gedaan krijgen en dat overgave aan dat wat groter is net zo belangrijk is. Dit kan ingaan tegen alles waar je in gelooft, het kan angst oproepen, weerstand. Bijvoorbeeld omdat het geloof dat je leven maakbaar is, dat je op wilskracht alles kunt bereiken, deel is van hoe je je staande hebt gehouden. Dat loslaten betekent dat je fundament aan het wankelen wordt gebracht.

Er is moed voor nodig om die stap te nemen, maar soms weet je dat je niet anders kunt. Dat het nodig is, hoe spannend het ook is. Mocht je deze beweging in gang willen zetten, dan ben je van harte welkom! Stuur een berichtje naar welkom@lelixxor.nl