Het kleinste gebaar op de ene plek kan zijn uitwerking hebben op een andere plek. Oorzaak en gevolg. En soms is er niet eens een oorzaak nodig om iets bijzonders te ervaren. Dan hebben we het over synchroniciteit. Allebei kunnen wondertjes tot gevolg hebben.

Ken je het ‘butterfly effect’, de chaostheorie van Edward Lorenz? Na een aantal experimenten stelde hij dat de vleugelslag van een vlinder in Brazilië maanden later een tornado kan veroorzaken in Texas. Een film die op dit idee voortborduurde is ‘Pay it forward’. Trevor krijgt een opdracht van zijn leraar: bedenk een manier om de wereld te verbeteren. Trevor bedenkt een plan, waarbij iedereen een goede daad moet doen voor drie mensen, die dat op hun beurt doorgeven aan drie anderen. Dit brengt uiteindelijk grote verandering teweeg.

Betekenisvol toeval

In het geval van Trevor zien we duidelijk oorzaak en gevolg, maar vaak kunnen we geen directe oorzaak aanwijzen waarom iets (nu) gebeurt. Heb je het wel eens meegemaakt dat je ergens mee bezig was en dat je precies de juiste mensen tegenkwam, het juiste boek las of iets hoorde wat precies voor jou bedoeld leek op dat moment? Wij zien toeval, chaos. Carl Jung noemt het synchroniciteit, betekenisvol toeval. Je kunt geen directe oorzaak aanwijzen waarom iets gebeurt, maar het is voor jou op dat moment wél van betekenis.

Alles is verbonden

Dat laat zien dat er een mysterieuze ordening is die voor ons vaak verborgen is. Alles is met alles verbonden. En dat betekent ook iets voor jou: welke invloed heb jij – in je werk, met je bedrijf, privé – op de wereld om je heen? Wat jij doet, zet iets in beweging. Soms direct zichtbaar; oorzaak en gevolg. Soms veel minder zichtbaar als instrument van betekenisvol toeval.

Kleine wondertjes

Het mooie van je hart leidend laten zijn bij wat je doet en wanneer, is dat het synchroniciteit in de hand werkt. Daardoor ontstaan er dingen die je van tevoren niet had kunnen verzinnen. Je merkt dat dingen moeitelozer gaan en er komen verrassingen op je pad. Kleine wondertjes. Wat zou er gebeuren als jij één dag lang alleen dingen doet vanuit je gevoel?

 

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!