Stel.. je hebt vleugels, maar je bent te zwaar. Je vleugels zijn veel te klein voor dat enorme lijf van jou. Zou je dan toch gaan vliegen?¬†Als je een hommel bent, is het antwoord ‘ja’. Volgens aerodynamische wetten kan een hommel niet vliegen, maar toch doet ‘ie het. Dat is het toppunt van zelfvertrouwen denk ik.

Het lijkt me geen goed plan als iedereen zich na het lezen van deze tekst met fladderende armen van het balkon af stort om ook de wetten van de aerodynamica te tarten, maar er is wel iets dat we kunnen leren van hommels: overtuiging en geloof in jezelf. Als je ervan overtuigd bent dat iets je lukt, zul je ook manieren vinden om succes te behalen.

Wat je gelooft

Geloven dat je het kunt, dat het je lukt is een positieve overtuiging. Een die je zelfvertrouwen geeft. Hoe groot is jouw vertrouwen in jezelf? Mocht het daar aan schorten, dan zijn er gelukkig altijd manieren om dat zelfvertrouwen te vergroten. Ga bijvoorbeeld na wat je in de weg staat bij het vertrouwen van jezelf. Is het dat kritische stemmetje dat het toch nooit genoeg vindt? Of word je juist tegengehouden door angst voor het onbekende? Ook dit zijn overtuigingen, dingen die je gelooft. Sommige overtuigingen belemmeren je, andere helpen je te vliegen.

Vlieg weg

Een overtuiging voelt als waar, maar is het niet. Want als je iets anders zou geloven, dan zou dat waar voelen. Het is een mentale constructie die jouw werkelijkheid bepaalt. En die bepaalt of je aan de grond blijft of vliegt. Laat je overtuigingen je niet weerhouden te doen wat je echt wilt. Wil je die nieuwe functie, een marathon lopen of een succes maken van je eigen bedrijf? Dan vind je ook de manieren om dat te doen. Lukt het niet op de meest voor de hand liggende manier, dan zoek je naar nieuwe wegen en onontgonnen paden. En dan, op een dag, vlieg je weg!

 

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!