Kom je wel eens bij een masseur? Voor een heerlijke ontspanningsmassage bijvoorbeeld of om je spieren eens goed los te maken? Dan weet je dat het niet altijd alleen maar relaxen is. Soms stuit de masseur op een flinke knoop in je schouders die zich niet zomaar gewonnen geeft. En die zere plek krijgt dan meer aandacht dan je lief is.

Au! Dat doet pijn. Zo’n gemene knoop die zich lekker heeft vastgezet in je spieren en die ervoor zorgt dat je helemaal verkrampt. Prettig of niet, dat moet eens even goed aangepakt worden, wil je weer lekker kunnen ontspannen.

Niet aan zitten

Zo gaat het in het gewone leven ook. Af en toe heeft je bedrijf te maken met een flinke knoop die de rest behoorlijk dwars kan zitten. Ontevreden medewerkers of een verminderde omzet. Ook persoonlijke issues kunnen je parten spelen. Zo’n knoop ontdekken, erkennen en je ervan ontdoen is een pijnlijk proces dat niet iedereen door wil maken. Zolang je er niet op drukt, doet het geen pijn. Gewoon maar niet aan zitten dan?

Pijnlijke verhalen

Een tijd geleden deed ik een onderzoek onder medewerkers van een stichting. De verhalen die tijdens zo’n onderzoek naar boven komen, zeggen veel over het DNA. Dat was in dit geval best confronterend. Verhalen zijn zo krachtig dat ze genadeloos blootleggen wat er gebeurt, ook als dat niet zo leuk is. Pijnlijk! Maar ook goed, want de verhalen lieten zien waar echt iets moest veranderen en welke valkuilen er in de organisatie aanwezig waren. Hoewel het management eerst tegenstribbelde, werd uiteindelijk toch erkend dat er iets moest veranderen, ook in de eigen rol.

Zonder pijn geen groei

Ook in individuele coachingstrajecten moet vaak eerst de vinger op de zere plek gelegd worden, voordat het beter wordt. Op het moment dat jij niet weet waar je eigen knopen zitten, heeft dat direct invloed op alle facetten van je leven. Zo’n knoop kan zijn dat je niet scherp hebt wat je wilt in je werk, dat je onvoldoende helder hebt wat je belangrijk vindt of dat je niet ziet waarin je jezelf belemmert. Voordat jij daardoor totaal verkrampt, moet je die knoop los masseren. Pas dan kun je weer verder, kun je groeien.

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!