Ooit heeft een wetenschapper ‘bewezen’ dat de ziel van een mens 21 gram weegt, omdat na de dood van een mens hij of zij precies zoveel minder weegt; het teken dat de ziel het lichaam verlaten heeft. 

Of het nu waar is of niet, ik vind het een mooi verhaal. Of een ziel iets weegt en hoeveel dan, zullen we misschien wel nooit weten. Wat wel zeker is, is dat ieder mens er een heeft. Of een psyche, voor degenen die het liever op de Griekse benaming houden. De psyche is essentieel voor het leven. Zonder ziel besta je als mens niet. Je hebt psychische energie nodig om te leven. Best belangrijk dus, die 21 gram. 

Zielzorg

Je ziel is je wezen. Psychische problemen zijn problemen van de ziel. Pijn, verdriet, boosheid, vreugde… het zijn zaken van de ziel. Ons hart kunnen we feilloos aanwijzen, onze longen en darmen ook. Maar hoe zit dat met de psyche? Ok, misschien is het niet zo belangrijk om te weten waar hij precies zit of hoe hij eruit ziet. Ook zonder dat je weet waar je hart zit, kun je nog steeds gezond eten en voldoende bewegen, waarmee je goed voor je hart zorgt. De vraag is hoe goed we voor onze ziel zorgen. Hoe zorgen we voor psychisch welbevinden?

Vraagje

Weet jij welke zielzorg nodig is om optimaal te functioneren? Misschien helpen onderstaande vragen je wat op weg:

  • Waar voed je je ziel mee? Welk effect heeft dat?
  • Weet jij wanneer je zielsgelukkig wordt?
  • Versta jij wat je ziel tegen je zegt? En luister je daarnaar?
  • Wat speelt zich af in je psyche? Wat wil gezien worden, wat doe je bewust en wat onbewust?

Cruciale grammen
Gewoon een paar vragen. Stel ze eens aan jezelf. Check eens hoe jij met die cruciale 21 gram omgaat, want dat bepaalt zo’n beetje alles; de kwaliteit van je leven, relaties, werk. Zelfs hoe het gaat met je lichaam, want emoties komen voort uit je psyche en kunnen je lichaam ziek maken als er niet goed mee omgegaan wordt. Die 21 gram is best bepalend dus. Hoe je ermee omgaat, bepaalt of je je bezield of zielig voelt.

 

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!