Als ik iets nieuws uitprobeer – of het nu breien of boksen is – wil ik meteen de beste zijn en het heel goed kunnen. Stap voor stap, wat is dat? Toch zijn kleine stapjes vaak het beste om grote veranderingen teweeg te brengen. Dat vertelt Robert Maurer in zijn boek ‘De kunst van Kaizen’. 

Toen ik jaren geleden Japankunde studeerde, hoorde ik voor het eerst over Kaizen en ik was meteen enthousiast. En daar bleef het bij. Totdat ik onlangs het boek van Maurer tegenkwam en het principe ‘kleine stappen voor grote veranderingen’ op een andere manier belicht zag. De meeste mensen zijn net als ik en willen direct grote veranderingen doorvoeren. Soms gaat dat goed en geeft dat een enorme kick, maar meestal loopt het op niets uit. Dat komt volgens Maurer doordat je hersenen automatisch in de weerstand schieten als ze verandering zien aankomen. Waar is al dat nieuwerwetse gedoe voor nodig?

Veranderen op kousenvoeten

De kunst is om je brein (je amygdala om precies te zijn) te misleiden en net te doen alsof je niets anders doet dan normaal. Geen aardbevingen veroorzaken dus, maar een nauwelijks waarneembaar trillinkje. Sluip op kousenvoeten langs je amygdala, zodat hij geen alarm slaat. Als je wilt beginnen met sporten is het niet handig om direct drie keer in de week in de sportschool driftig aan allerlei apparaten te gaan hangen, omdat je dat waarschijnlijk niet lang volhoudt. Langzaam opbouwen is het devies. En met langzaam bedoelt Maurer ook echt langzaam: begin eerst eens met vijf minuten wandelen in je woonkamer. Na een maand bouw je dat op naar tien minuten en zo verder. Voor je het weet ben je elke dag een half uur in beweging zonder een centje pijn of weerstand.

In stukken knippen

Wat je dus eigenlijk doet, is je doel in hele kleine stukjes hakken. Datzelfde kun je natuurlijk doen met obstakels en problemen. Door dit boek te lezen, kwam ik er achter dat ik dat eigenlijk al heel vaak deed, bijvoorbeeld bij netwerkbijeenkomsten waar ik niemand ken. Zie ik een mensenzee van blauwe pakken of zie ik allemaal individuen? Knip ‘t in stukjes en de wereld ziet er meteen anders uit!

Ongeduld beteugelen

Het is natuurlijk erg leuk als je overnight iets groots kunt realiseren, maar hoe realistisch is die wens eigenlijk? Het levert je waarschijnlijk vooral stress op, omdat alles nú moet. De kunst van Kaizen begint met het beteugelen van ons ongeduld en het geloven in kleine stapjes. Gooi niet meteen je hele leven om, maar begin met iets heel kleins te veranderen. Onderschat het butterfly effect niet! En om maar eens een wijze oude Chinees af te stoffen: ook een reis van 1000 mijlen begint met de eerste stap.

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!