burnoutOnlangs las ik op de site van Trouw een artikel over burnout, over hoe onze verhalen ons laten opbranden, maar hoe we verhalen ook nodig hebben.

Als onze verhalen ons doen opbranden, is het teveel een verhaal van de buitenkant geworden. Een verhaal dat voldoet aan de (veronderstelde) verwachtingen van anderen, maar geen link heeft met onze innerlijke wereld. Natuurlijk is de buitenwereld belangrijk en is het handig dat we rekening houden met wat in de maatschappij wel of niet kan. Tegelijkertijd is het voor onze geestelijke gezondheid essentieel dat we rekening houden met wat bij ons past.⠀

Hoe het hoort
Als we doorschieten in het verhaal van de buitenkant, komt wat we zelf willen of belangrijk vinden nauwelijks aan bod. Misschien weten we dat niet eens meer. Zo zijn we aangepast aan ‘hoe het hoort’. Dat is een onhoudbare situatie voor het innerlijk en vertaalt zich bijvoorbeeld in een burnout.

Als je verhaal wegvalt, zakt de bodem onder je voeten vandaan. Je wankelt, verliest de zin, de hoop. Je lijkt jezelf te verliezen.

Jouw verhaal is er
Tot je de moed vindt om op te krabbelen en naar jezelf te kijken. Te ontdekken welk verhaal wél van jou is, ongeacht wat anderen verwachten of hoe het hoort. Dat is geen gemakkelijk proces, maar jouw verhaal is er. Het wacht erop om ontdekt te worden.⠀

Zo’n proces is al moeilijk genoeg, laat staan als je dat alleen doet. Daarom kijk ik graag met je mee naar welk verhaal erop wacht ontdekt te worden door jou. Neem contact op via welkom@lelixxor.nl voor een afspraak.