Ken je verhalen van mensen die heel erg afgevallen zijn? Ik kan me een verhaal herinneren van een vrouw die 40 kilo of meer was afgevallen, maar in de spiegel nog steeds ‘die dikke vrouw’ zag. In de winkel kocht ze steevast te grote kleding. Haar situatie was veranderd, maar in gedachten was alles nog bij het oude.

Ik ben nooit 40 kilo afgevallen, maar ik herken ze wel, die gedachten die eigenlijk helemaal niet meer passen bij je situatie. Ze zijn zo bekend, dat je ze niet kritisch bekijkt en er automatisch in meegaat. Je hebt misschien al heel wat aan persoonlijke ontwikkeling gedaan, oude overtuigingen omgebogen en oud zeer opgeruimd. En toch zeggen je gedachten nog steeds hetzelfde.

Leeg schap

Het kaartje ‘ik ben te dik’ hangt nog aan het schap, maar het schap is al lang leeg. Wat er nog moet gebeuren, is dat het kaartje van het schap gehaald wordt. Het schap kan opgeruimd worden. Maar zolang dat kaartje er nog hangt en zijn boodschap verkondigt, lijkt het alsof er niets veranderd is. Natuurlijk geldt dit niet alleen voor iemand die is afgevallen. Als je een tijd in loondienst hebt gewerkt met vaste tijden, dan kan het zijn dat je als zelfstandige nog steeds om half 9 achter je laptop zit terwijl dat niet meer nodig is (dat deed ik namelijk). Of je houdt het ritme van om zes uur avondeten aan, terwijl je inmiddels al heel wat jaren uit huis bent en het misschien veel fijner vindt om pas tegen zevenen te eten. Misschien doe je bepaalde dingen niet, omdat je partner dat niet fijn vond, maar je bent al een tijdje uit elkaar.

Ingesleten patroon

De gedachte is een ingesleten patroon geworden. Een gewoonte. Heel vaak is dat onbewust, ergens op de achtergrond. Pas als je naar de achtergrondgeluiden in je systeem gaat luisteren, kom je erachter dat zo’n oude gedachte er nog is. ‘We eten altijd om zes uur!’ Die oude gedachte is niet alleen: in zijn kielzog volgen gevoel en gedrag. Je voelt en gedraagt je alsof je in een oude situatie zit, door zo’n gedachte. En dus koop je een te grote broek. Zit je klokslag zes uur aan tafel. 

Onder de loep

Door je gewoontes onder de loep te nemen en bewust te worden van je gedachte(n), kun je dit een halt toe roepen. Je kunt je afvragen of dit echt bij je past. Als dat zo is, geen probleem. Lekker mee doorgaan dus. Maar als het ergens knaagt, niet helemaal klopt voor jou, dan is dit je kans om het anders te doen. Je situatie is veranderd en daar horen andere gewoontes bij. Andere gedachten, ander gedrag.

Nieuwe gedachten

Bedenk wat wel bij je past en welke gedachten daarbij horen. ‘Ik koop kleding die mijn vormen laat uitkomen’ of ‘Ik begin tussen 8 en 10 uur met werken’ of ‘Ik eet wanneer ik trek heb’. De oude gedachte mag naar het kerkhof. Of met pensioen als je dat vriendelijker vindt. Hij heeft zijn doel gediend en zijn tijd gehad. Bedank hem daarvoor. Misschien komt hij nog een paar keer terug, maar als je consequent laat zien dat het nu anders is, heeft hij het op een gegeven moment in de gaten. Ondertussen denk jij gedachten die passen bij je nieuwe situatie en die je verder helpen.

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!