Ik doe dit. Daar ben ik absoluut niet van. Dat zou ik nóooit doen. Dit is echt mijn ding. Wat doe jij? We zetten bewust of onbewust een beeld neer: dit ben ik.

Foto: Denis Oliveira – Unsplash

Dat wordt ook van ons gevraagd. Denk bijvoorbeeld aan je Linkedin-profiel waarin je in een paar regels moet beschrijven wie je bent en waar je van bent.

In control
Of we het willen of niet, onze samenleving hangt van hokjes en etiketten aan elkaar, want dat geeft duidelijkheid, overzicht, een gevoel van het te snappen. En als je het snapt, ben je ‘in control’.

Gevangenis
Dat kost ons wel wat. Het hokje kan maar zo een gevangenis zijn, waar jij jezelf in hebt geplaatst of doordat een ander een etiket op je heeft geplakt. We hebben onszelf als het ware in beton gegoten en dat is niet bevorderlijk voor groei en ontwikkeling.

  • Als iedereen zegt dat je zo’n harde werker bent, mag je dan nog weleens de kantjes eraf lopen?
  • Als jij de expert bent, mag je dan nog wel domme vragen stellen? Of moet je alles weten van jezelf?
  • Mag je én geduldig én verschrikkelijk ongeduldig zijn?
  • Geef je jezelf toestemming om iets te doen ‘wat zó niet jou is’ – omdat het misschien toch wel heel erg ‘jou’ blijkt te zijn?

Ik vraag me af: wat zou er gebeuren als we contact zouden maken met het hele verhaal (ook de nog ongeschreven pagina’s), in plaats van met één beeld?

Heb je het gevoel dat er meer in je zit? Gun jij jezelf meer bewegingsvrijheid? Wil je buiten je hokje kijken? Kom langs in het klooster voor een gesprek! Een afspraak maak je via welkom@lelixxor.nl.