‘Lief zijn is voor watjes, dus ik ben niet lief.’
‘Als ik vrolijk ben, vinden ze me te druk.’
‘Voelen is voor softies. Alleen logisch nadenken helpt je verder.’

Zomaar wat overtuigingen, ervaringen en boodschappen die je in je kindertijd opgedaan kunt hebben. En dus heb je voelen, lief of vrolijk zijn ver weggestopt.

Ieder mens heeft dingen weggestopt. Vaak denken we daarbij aan nare dingen, ‘slechte’ eigenschappen of niet-passende overtuigingen. Het feit dat alles wat je bewust of onbewust hebt weggestopt (als kind) je schaduw wordt genoemd, helpt ook niet echt mee.

Schatten
Het mooie is echter dat er in je schaduw juist ook een heleboel schatten te vinden zijn. Wat je vroeger als ‘slecht’ bestempelde, zoals lief zijn (want dat maakte kwetsbaar), vrolijk zijn (want dan werden ze boos) of voelen (want daar waren ze bij jou thuis niet zo van), blijkt eigenlijk helemaal niet zo slecht te zijn, maar juist een dijk van een kwaliteit!

Antwoorden op vragen van nu
Je schaduw is dus misschien niet zo eng als je dacht dat hij was. Sterker nog, in je schaduw zouden weleens de antwoorden kunnen liggen op vragen van nu. Want als je lief zijn hebt weggestopt, betrap je jezelf er wellicht op dat je harder bent dan je eigenlijk zou willen, maar je weet het niet hoe je dat kunt veranderen. Als je jezelf inhoudt, om anderen niet tot last te zijn, gaat het van binnen broeien en borrelen, voel je je gefrustreerd, bozig, onrustig of niet gezien. Als je je gevoel hebt uitgebannen, mis je veel waardevolle signalen en misschien heb je het gevoel dat er iets ontbreekt, dat je te eenzijdig bezig bent.

Wat het ook is, als je nu tegen dingen aanloopt en je kunt de oplossing niet makkelijk vinden, dan ben je welkom in het klooster. We ontdekken welke schatten jouw schaduw voor je bewaard heeft. Bel/app 06 11 34 35 15 of mail naar welkom@lelixxor.nl voor een afspraak.