Wanneer ben je succesvol? Als je veel geld verdient, in een groot huis woont of als je klanten maar binnen blijven stromen? Hmmm… dat klinkt best succesvol. Psychiater Carl Jung denkt daar anders over.

Of tenminste, misschien vindt hij bovenstaande ook wel succesvol klinken, maar het échte succes ligt volgens hem in iets anders. Zelfverwezenlijking, worden wie je bent is wat hem betreft het hoogst haalbare. Individuatie noemt hij dat. Iedereen die geboren wordt, heeft z’n eigen pakketje aan talenten al in zich. Deze moeten alleen nog ontwikkeld worden. Je zou kunnen zeggen dat de blauwdruk van wie je kunt worden al aanwezig is.

Volgens Wikipedia is een blauwdruk “in de loop van de tijd ook de term geworden waarmee een nog niet uitgevoerd ontwerp van iets wordt aangeduid. Blauwdruk betekent in figuurlijke zin plan van uitvoering.” 

Perfecte ik

Het ontwerp van jouw volmaakte ik is er dus al. Je hoeft dat ontwerp alleen nog te verwezenlijken en het plan tot uitvoering te brengen. Je ontplooit je talenten en komt steeds een stapje verder bij je perfecte ik. Die perfecte ik moet je trouwens niet verwarren met ‘een goed mens zijn’. De perfecte ik is een mens die heel is, die dus zowel zijn mooie als zijn minder mooie kanten omarmd heeft. Het lichte en het donkere. Juist de perfecte ik is dus ook imperfect. De kanttekening die Jung maakt, is dat een volledige zelfverwezenlijking bijna nooit voorkomt. Toch geeft de weg er naartoe veel voldoening.

Er knaagt iets

Weer even terug naar succesvol zijn. Stel je hebt die dikke bankrekening, dat grote huis en de klanten blijven maar binnenstromen. Maar je werkt niet in lijn van jouw blauwdruk. Je bent ooit ergens in gerold, je bent er goed in en naar bepaalde maatstaven ben je ook nog eens erg succesvol, dus je gaat door. Toch ben je misschien niet gelukkig en je voelt je diep van binnen ook niet succesvol. Je leest het vaker “Ik was gelukkig getrouwd, had een goede baan, lieve vrienden, leuke kinderen, maar toch knaagde er iets…” Dat ‘iets’ is jouw blauwdruk. Je leeft je leven, maar bent niet bezig met het tot uitvoering brengen van jouw plan. Je benut je talenten niet (optimaal) en dat geeft het gevoel dat je toch niet helemaal tevreden bent, dat je je niet voldaan voelt.

Van ondergeschikt belang

Ik ben het met Jung eens. Ik geloof dat echt succesvol zijn begint bij werken vanuit je DNA, het tot uitvoering brengen van jouw unieke ontwerp. En of je daar dan heel veel geld mee verdient of wat minder is van ondergeschikt belang. De voldoening die je krijgt als je werkt vanuit je talenten en verlangens is niet uit te drukken in geld.

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!