In ‘De macht van familiegeheimen‘ had ik het over hoe het verhaal van jouw familie invloed kan hebben op je eigen leven. In dit artikel gaan we nog wat dieper in op familieopstellingen. En hoe dat nu werkt, systemisch werk.  

Eerst even dit: familiegeheim klinkt best zwaar, maar dat is het niet altijd. Over sommige zaken wordt gewoon weinig of helemaal niet gepraat, terwijl het geen geheim is. Vraag aan je ouders of anderen uit de familie of er zulke dingen zijn. Sterfgevallen, scheidingen, psychiatrische ziektebeelden, oorlogstrauma’s. Als zaken wel bewust verzwegen zijn of er is slechts een aantal familieleden op de hoogte van het gebeurde, dan wordt het lastiger.

Klachten

Toch hoef je niet precies te weten wat er in je familie heeft gespeeld. Als je het vermoeden hebt dat jouw huidige klachten verband houden met iets uit het verleden, dan zijn familieopstellingen een prachtig middel om heling te brengen. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als je zonder aanwijsbare reden leidt aan depressies en dit wellicht ook nog eens vaker in je familie voorkomt. Ook eetstoornissen of chronische klachten kunnen wijzen op een disbalans in het familiesysteem. Maar ook terugkerende dromen, een naar gevoel dat maar niet overgaat, gedrag dat je maar niet kunt veranderen. Alle hardnekkige klachten kunnen te maken hebben met iets wat uit balans is in het systeem.

Familieopstelling

Wat is een familieopstelling? Onder leiding van een therapeut of coach die is gespecialiseerd in familieopstellingen doe je een opstelling. Alle deelnemers kunnen een rol hebben: zij hebben een vraag of zijn representant. Representanten vertegenwoordigen mensen uit de familie van de persoon die een vraag heeft. Voorbeeld: Marie heeft een vraag over waar haar depressie vandaan komt. De begeleider besluit een familieopstelling te doen met haar vader, moeder en oma van moederskant. Dan zijn er drie representanten nodig die deze rollen op zich nemen. Afhankelijk van de vraag en de situatie, besluit de begeleider wie er uit de familie opgesteld moeten worden. De vraagsteller kiest vervolgens zelf wie de representanten zijn. De representanten zoeken intuïtief een plek in de ruimte of de vraagsteller zet ze daar neer.

Je moet het ervaren

En dan gebeurt er iets fascinerends: mensen die je niet kent, krijgen doordat ze op deze manier tijdelijk in het familiesysteem zijn opgenomen informatie over de gevoelens en onderlinge verhoudingen van degene die ze representeren. Je tapt even in op de energie van dat systeem. In de interactie die ontstaat, krijgt de vraagsteller inzicht in zijn familie, patronen en zichzelf. Dat zet iets in gang wat heling brengt. Het is lastig uit te leggen hoe het precíes werkt. Systemisch werk moet je vooral ervaren, als vraagsteller en als representant. En wat je ervaart, is dat het werkt!

 

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!