Verhalen zijn zo oud als de mensheid. Ze spelen een grote rol in een mensenleven, de meeste mensen zijn opgegroeid met verhalen: sprookjes, films, boeken… Ieder mensenleven op zich vormt ook een verhaal. Hoe komt dat tot stand en hoe wordt het verteld? Wat is jouw verhaal?

Gefascineerd door verhalen

Een stukje van mijn verhaal: vroeger verslond ik boeken en dat doe ik nog steeds. Het werd me met de paplepel ingegoten, want mijn vader las me al vanaf jongs af aan voor. Wipneus en Pim, Rozemarijntje. Later begon ik zelf te lezen. De Vijf was lange tijd favoriet. En daar bleef het niet bij: ik schreef ook zelf verhalen of zoog ze uit mijn duim als ik ze aan mijn zusjes vertelde. Ik ben nog steeds gefascineerd door verhalen. En ik ben niet de enige. Verhalen werden vroeger, al dan niet zittend om een kampvuur, aan elkaar verteld en doorgegeven. Tegenwoordig spelen verhalen een net zo belangrijke rol als in vroeger tijden. Nu vertellen we elkaar verhalen op social media.

Een nieuw hoofdstuk

Iedereen heeft zijn eigen verhaal, gevormd door je opvoeding, hoe je opgegroeid bent en waar. Het bepaalt hoe je naar je omgeving kijkt en wat je doet. Soms ben je tevreden met je verhaal, soms wil je een paar nieuwe hoofdstukken schrijven. En dat kan! Met coaching werk je aan je eigen verhaal, aan hoe je wilt dat jouw verhaal eruit ziet. Jij onderzoekt welke verhalen je jezelf vertelt – en of die helpend zijn of juist belemmerend. Je kijkt naar hoofdstukken die je eigenlijk liever dicht wilde laten en leert ook die te accepteren als onderdeel van jouw verhaal. En misschien begin je aan een heel nieuw hoofdstuk…

Delen met anderen

Als je trots bent op je verhaal, wil je dat met anderen delen. Je wilt vertellen wie je bent en wat je doet, bijvoorbeeld als ondernemer. Social media en je website zijn hiervoor prachtige instrumenten. Je kunt je eigen verhaal vertellen op de manier die bij jou past. Zonder onnodige opsmuk, zonder het mooier te maken of jezelf op de borst te kloppen. Gewoon, zoals jij bent, passend bij je DNA.

Jij bent de schrijver

Verhalen, ze vormen ons en we vormen hen. Er is een continue wisselwerking tussen onze verhalen en onszelf. Wees je bewust dat jij de schrijver bent; jij zet de punten en de komma’s. Jij bepaalt hoe jouw verhaal eruit ziet, hoe en aan wie je het vertelt. Jij bent de hoofdpersoon en de verteller. Laat niemand jouw verhaal voor je schrijven. Punt uit!

 

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!